Opis
Lekovito bilje i narodni čajevi – autor Vasa Pelagić
U narodu je postigao popularnost svojim delom Narodni učitelj, u kome je objavio mnogobrojne savete o potrebama zdravog načina života, kao i pouke za razvijanje i održavanje telesnog zdravlja. Knjiga je pisana jednostavnim, jasnim jezikom, razumljivim za široke narodne mase.
Prvo izdanje ove knjige štampano je 1879. godine u 12.000 primeraka. Ono po čemu se naročito izdvaja po značaju jeste lekarski odeljak ili jevanđelje lečenja, u kojem su obuhvaćene mnogobrojne bolesti, definicije, uzroci i posledice, kao i praktična uputstva o načinu lečenja narodnom medicinom i upotrebom lekovitog bilja. To je upravo deo koji vi držite u rukama.
Iz sadržaja knjige Lekovito bilje i narodni čajevi:
- Predgovor
LEKOVITO BILJE
- Beli slez
- Beli slez kao lek
- Bela slačica
- Bela slačica kao domaća lekarija i začin uz jelo
- Slačičnik
- Slačičnik kao lek i kako se on spravlja i upotrebljava
- Biber
- Biber kao začin i lek
- Breza
- Brezovina, breza kao lek
- Brđanka
- Arnika, moravka veprovac (trava) kao lek od rana
- Venja
- Venja, smrekovina, je lekarija za mnoge bolesti
- Vodnjika (venjovača) kao lekarija i prijatno piće
- Vinova loza
- Grožđe kao hrana i mnogostruki lek – jedimo ga što više i što duže
- Grožđe održati do proleća u onom stanju kao što je bilo u jesen
- Kiselo mleko
- Odlična hrana i lekarija
- Višnja
- Višnjevo lišće kao lek
- Vodopija
- Ženetrga, gologuza, zmijina trava, cikorija
- Vranilova trava
- Vranilova trava ili crnovrh
- Vrba
- Vrbova kora i njeno lišće kao lek
- Gavez
- Glog
- Debela tikva
- Debelica, debela tikva kao lek od svinjske bolesti – groznice
- Divlji kesten
- Kesten divlji kao lek, kao hrana za marvu i kokoši, i sapun
- Duvan
- Duvan kao lek
- Žalfija
- Kadulja, kaduna, kalaver, kaloper kao lek
- Zob
- Zob kao lek
- Tej (odvar) od zobi spravlja se ovako za piće:
- Za kupanje ovako se spravlja:
- Zova
- Ivanjsko cveće
- Ivanjsko cveće kao lek
- Iđirot
- Jabuka
- Jabuka kao hrana i lekarija
- Jagoda
- Jagode kao lek
- Jagorčevina
- Ječam
- Ječam kao lek
- Kafa
- Kafa kao lek za ljude i marvu
- Kantarion
- Kim
- Kukuta
- Kukuta kao lek od rane
- Kupina
- Kupina, ostruga kao lek
- Konoplja
- Konoplja i seme joj, kao lek
- Kopriva
- Kopriva kao hrana i lekarija protivu više bolesti ljudskih, marvenih i živinskih
- Kopriva kao ljudska hrana
- Kopriva kao stočna hrana
- Kopriva kao hrana za živinu
- Kopriva kao platnarska biljka
- Gajenje koprive
- Kopitnjak
- Krušina
- Lincura
- Lincura, raven kao ugodna lekarija
- Lubenica
- Majkina dušica
- Maslačak
- Mečije grožđe
- Mrkva
- Šargarepa, žuta repa, stidak, sramak kao zdrava i lekovita hrana
- Neven
- Odoljen
- Oman
- Pasulj
- Pasulj kao lek
- Paradajz
- Patlidžani crveni kao zdrava i lekovita hrana za čoveka za bilje i žito
- Pelin
- Pelin kao lek
- Peršun
- Petroželj, petrusin
- Pirevina
- Pirevina kao lek
- Pitoma nana
- Gajena, paprena ili ljuta nana, metvica, metva, kao jevtina začina i lekarija
- Podbel
- Podubica
- Raž
- Raž i kafa od raži kao odlična hrana i lek
- Kafa koja ne škodi, a pitka je i zdrava za grudi i ostalo telo
- Rastavić
- Ren
- Ren je lek i začin
- Rotkva
- Rotkva i rotkvica kao hrana i lek
- Rogač
- Ruzmarin
- Ruzmarin-špirit kao lek
- Rusa
- Salep
- Salep, kaćun, kaćunak, kao lek i hrana
- Sarsaparila
- Smokva
- Roščići, smokve i drugo kao lek od kašlja
- Suncokret
- Titrica
- Troskot
- Troskot kao lek
- Trava od srdobolje
- Hajdučka trava
- Ajdučica, sporiš, hajdučka trava, paprac, kunica kao lekarija
- Heljda
- Heljda kao hrana i lek
- Hrast ili rast
- Hrastova kora kao lek
- Crni i beli luk
Luk crni i beli (češnjak) kao hrana i lekarija - Kako se odstranjuju žuljevi
- Crni slez
- Čaj
- Čaj s mlekom kao lek
- Čičak
- Čičak, repuh, repušina, lapak kao lekarija
- Špargla, spanać, kiseljak, zelje
- Kafa od žira kao hrana i lekarija
- Hleb od hrastovog žira
- Šimširika
- Štir
- Strator, trator (crveni štir) kao lek
KAKO I KAD BRATI LEKOVITO BILJE
- Šta moraju znati oni koji žele da se posvete sakupljanju, sušenju, upotrebi i prodaji lekovitog bilja
- Vreme berbe
- Biljarski kalendar sve u svoje vreme
- Kad koje bilje treba brati?
- Praktična sušara za lekovito bilje
- Vitrina – izložba lekovitog bilja
- Praktična uputstva o upotrebi lekovitog bilja u domaćinstvu
- Domaća apoteka lekovitog bilja
- Lekovitost voća i povrća, biljni sokovi kao lek, hrana i poslastica
- Voćni dani
- Jugoslavija ima divno voće i povrće, ali se ono ne iskorišćava ni dovoljno ni razumno
- Vitamini
- I – vitamini rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni)
- II – vitamini rastvorljivi u mastima
- O belom i crnom hlebu, vitaminizacija belog brašna i belog hleba
- Antibakterijski sastojci višeg bilja, antibiotici u višem bilju (fitoncidi)
- Isparljivi i neisparljivi fitoncidi
- Isparljivi fitoncidi
- Neisparljivi fitoncidi
- Domaći narodni čajevi zamena za kineski čaj
- Koje se bolesti mogu izlečiti ili ublažiti medicinskim biljem
- Bolesti organa za varenje
- Bolesti organa za disanje
- Bolesti bubrega i mokraćnih organa
- Za znojenje
- Živčane bolesti
- Bolesti kože i sluzokože
- Bolesti srca i krvnih sudova