Availability: U prodaji

Metafizika lepog

Original price was: 1.100,00 рсд.Current price is: 935,00 рсд.

Izdavač: Edicija
Br. str.: 104
Povez: Tvrd
Format: 130mm x 200mm
Pismo: Latinica

Pogledaj odlomak knjige

Opis

Metafizika lepog – autor Artur Šopenhauer

Pošto sam, u mom glavnom delu, dovoljno bio iscrpan o shvatanju (platonskih) ideja o njihovom korelatu, čistom subjektu saznanja, smatrao bih suvišnim da se, na ovom mestu, ponovo vraćam na to kad ne bih imao na umu da je ovo jedno posmatranje koje mi, u ovom smislu, još nije bilo postavljeno. Zbog toga je bolje ništa ne zadržavati, što bi, kao objašnjenje toga, nekada moglo dobro doći. Razume se da pri tome pretpostavljam poznavanje onih ranijih objašnjenja.

Stvarni problem metafizike lepoga može se, vrlo prosto, izraziti na ovaj način: kako je dopadanje i radost u jednom predmetu moguće bez ikakvog odnosa toga predmeta na našu volju?

Svako, naime, oseća da dopadanje i radost koju nam pruža neka stvar mogu, zapravo, proticati samo iz odnosa te stvari prema našoj volji ili, kao što se vole izražavati, prema našim ciljevima; tako da radost, bez podstreka volje, izgleda kao protivurečnost. Pa ipak, sasvim je jasno da ono što je lepo, kao takvo, izaziva naše dopadanje, našu radost, bez ikakvog odnosa prema našim ličnim ciljevima, dakle prema našoj volji.