Availability: U prodaji

Kako da prevaziđete brigu i stres

Original price was: 1.100,00 рсд.Current price is: 935,00 рсд.

Izdavač: Edicija
Godina izdanja: 2021.
Br. str.: 144
Povez: Mek
Format: 160mm x 230mm
Pismo: Latinica

Pogledaj odlomak knjige

Opis

Kako da prevaziđete brigu i stres

Ovo je peta knjiga iz biblioteke \”Psihologija uspeha za XXI vek\” autora Dejla Karnegija, pionira u onome što se danas naziva pokretom za razvoj ljudskih potencijala.

Koliko ste se puta probudili u sred noći, oblivenihladnim znojem, zbog brige u vezi sa nekim problemom sa kojim ćete se susresti sutradan, pa čak i daleko u budućnosti? Koliko ste puta iznenada stali u sred neke prijatne aktivnosti i pomislili na problem koji vas mori?

Teško da postoji osoba kojoj se ove epizode brige stalno ne dešavaju.

Ipak, ako se nakon nekoliko nedelja ili meseci vratimo na problem zbog kojeg smo toliko brinuli, shvatićemo da nas je on probudio iz zimskog sna ili da je naše zadovoljstvo pretvorio u neverovatnu uznemirenost ili je manje-više bio nešto na šta nismo mogli da utičemo.

Ni jedan problem se nikada nije rešio brigom. Ukoliko energiju koju koristimo za to (a briga je značajnikonzument energije) kanališemo u konstruktivni pristup rešavanju naše nelagode, umesto što je i dalje gajimo, prevazići ćemo strahove i rešiti se drhtanja nad njima, a biti zdraviji i srećniji ljudi.

To nije nova ideja. Filozofi i proroci su je vekovima izražavali na različite načine. Dejl Karnegi, u svojoj knjizi Kako da prevaziđete brigu i stres, dublje se pozabavio ovim problemom. Samo nekoliko predloga iz njegove knjige može pomoći većini nas da problemima zbog kojih brinemo damo odgovarajuću perspektivu.

Iz sadržaja knjige Kako da prevaziđete brigu i stres:

Predgovor
Poglavlje 1 – Rizici u vezi sa brigom
Poglavlje 2 – Prestanite stalno da se brinete
Poglavlje 3 – Profesionalne brige
Poglavlje 4 – Kako da zauzmete pozitivanmentalni stav?
Poglavlje 5 – Kako da savladate strah?
Poglavlje 6 – Kako da se izborite sa stresom?
Poglavlje 7 – Prestanite da izgarate na poslu
Poglavlje 8 – Kako da smanjite pritisak zbogvremenskog roka?
Poglavlje 9 – Prilagođavanje promenama
Dodatak A – O Dejlu Karnegiju
Dodatak B – Principi Dejla Karnegija

Iz predgovora knjige:

Svi mi brinemo. Mnoge od tih briga su kratkotrajne i prestaju bez mnogo napora. Međutim, ukoliko briga traje duže, može da nam oduzme vitalnost, entuzijazam i energiju, kao i da dovede do fizičkog ili mentalnog sloma. Doktori ističu da hronična briga stoji iza brojnih bolesti, kao što su astma, alergije, kardio problemi, visoki krvni pritisak, kao i druge bolesti kojih je toliko da ih je teško sve pobrojati.

Zabrinut um je i konfuzan, podeljen i zaokupljen mnogobrojnim problemima koji, zapravo, i ne postoje. Mi sami možemo da istisnemo brigu iz svoje glave tako što fokusiramo misli na harmoniju, mir, lepotu, prave poteze, ljubav i razumevanje i zamenimo negativne misli konstruktivnim.

Briga čini da sve što je svetlo u našem životu postane tama. Jedini način da je prevaziđemo je da ponovo vratimo svetlo. Svetlo može da odagna tamu, kao što Sunce tera maglu. Kada imamo neku brigu sve što treba da uradimo je da “upalimo svetlo” u našoj glavi. Moramo da se podsetimo toga da smo dovoljno snažni da prevaziđemo probleme zbog kojih brinemo. Moramo da povratimo veru u sebe. Moramo da naučimo da razbijemo svoje brige, osvetlimo ih svetlom razuma, proučimo i iseckamo na deliće, a onda se zapitamo: “Da li su zaista prave? Odakle su se pojavile? Da li imaju neku moć? Da li iza njih stoji neki princip?” Moramo im prići racionalno. To će ih raščlaniti i pomoći nam da shvatimo da su samo senka našeg uma, lažne i iluzorne. Nemaju veze sa realnošću, samo senke u glavi.

Senka nema nikakvu moć – a pošto je briga senka u našoj glavi, ona nema realnost, nema princip i nema istine koja stoji iza nje. Nema smisla brinuti o senkama koje nemaju veze sa realnošću.”

Moramo zameniti brigu pozitivnim mislima i neprestanim ponavljanjem istih sve dok naš um ne ovlada istinom, što nas oslobađa i pomaže da krenemo dalje.

Za to je potrebno malo truda, ali mi to možemo. Moramo biti odlučni da to uradimo. Moramo sebi reći: “Prevazićiću ovo. Hladne glave ću mu prići. To je senka u mojoj glavi, a neću senkama dati moć.”

Kako koristiti knjigu Kako da prevaziđete brigu i stres:

U ovoj knjizi, pričaćemo o mnogim stvarima koje nas brinu. Proučićemo brige koje nastaju u našem domu i nanašem radnom mestu. Govorićemo o tome kako da se izborimo sa stresom, izbegnemo izgaranje na poslu, a razvijemo i održimo pozitivan mentalni stav koji će nam omogućiti da zamenimo svoje brige afirmativnim mislima i delima.

Da bi iz ove knjige izvukli maksimum, prvo je celu pročitajte da biste sagledali njen sveokupni koncept borbe protiv briga i stresa. Tada ponovo pročitajte svakopo glavlje i počnite da primenjujete savete iz nje da biste postigli sve ono što smo pomenuli.

Nikada se ne možemo potpuno osloboditi briga, ali možemo da minimalizujemo njihove negativne posledice i da ih pretvorimo u pozitivna dela koja nas čine srećnijima i obogaćuju naše živote.

Dr Artur R. Pel. Urednik

Citata Dejla Karnegija iz knjige Kako da prevaziđete brigu i stres:

“Današnji dan je jedini život koji imate. Izvucite maksimum iz njega. Zainteresujte se za nešto. Razbudite se. Pronađite hobi. Nek vas obuzmu vetrovi entuzijazma. Živite današnji dan sa zadovoljstvom.”